Kifejező szimbólumok

Cserkészjel:

A köszöntésre vagy tisztelgésre emelt 3 ujj azt jelzi, hogy elkötelezted magad a cserkészeszménynek. A 3 ujj jelképezi, hogy a cserkésznek hűnek kell lennie Istenhez, hazájához és embertársaihoz.

Cserkészjelvény:

A stilizált liliom 3 ága a fogadalom 3 részére emlékeztet: kötelességteljesítés, segítőkészség, törvénytartás. A liliom a tisztaság jelképe. Jelzi, hogy a tiszta élet, az érintetlen jellem harcosa vagy.

 Egyszer egy cserkész komolyabban vétett a cserkésztörvény ellen. Azzal büntette magát, hogy egy napra levette a  melléről a cserkészjelvényt. Te is csak akkor viselheted a cserkészjelvényt emelt fővel, ha a törvényt megtartod.

 A liliomban a korona mutatja, hogy magyar cserkész vagy. Figyelmeztet, hogy a magyarság érdekeit képviseled, bárhol is légy.

Cserkészjelszó:

LÉGY RÉSEN!

 Legyünk készen a cserkészeszményért való küzdelemre, kötelezettségteljesítésre és embertársaid segítségére. Munka, harc vár rád minden vonalon. LÉGY RÉSEN! Állj mindig készen a számadásra Isten előtt. Krisztus is figyelmeztet:  "Vigyázzatok , virrasszatok, mert nem tudjátok mikor jön el az idő.(MÁRK 13,33-34)"

Cserkészköszöntés:

JÓ MUNKÁT!

 A cserkészjellem nem főnyeremény, amit kis befektetéssel és nagy szerencsével megkaphatsz. A cserkészjellem csak kemény önnevelésnek, önmegtagadásnak eredménye. Ezt a harcot egyedül vívod. Erre emlékeztessen a JÓ MUNKÁT! köszönés.

Cserkész kézfogás:

A cserkészek bal kézzel fognak kezet. Baden Powell szerint a bal kézzel való kézfogás a szeretet jele. A bal kéz közelebb van a szeretet jelképéhez, a szívhez. Gyakorlati haszna is van ennek a szokásnak. Lehetővé teszi a jobb kézzel való tisztelgést kézfogás közben.